top of page
Jilldaymai

Dumplings met Kip/Tofu en Sesam-Soya-Knoflook dip - Makkelijk en Lekker


Deze heerlijke thuisgemaakte dumplings zijn makkelijk en leuk om te maken. Met de heerlijke saus die je erbij serveert geniet iedereen mee van deze heerlijke dumplings, en het beste van dit recept is dat je ze makkelijk vegetarisch kan maken, mocht je vegetariërs in de buurt hebben die ook willen mee smullen. Dit dumpling recept maak ik al een lange tijd voor mijn familie, en eigenlijk is het altijd feest. Iedereen houdt van deze heerlijke snack, en als je er een aantal van eet zou het je zelfs genoeg kunnen vullen voor een diner.


Waardoor ik geïnspireerd ben geraakt om dumplings te maken


Tijdens mijn tweede jaar studeren aan de HvA heb ik Chinese taal gestudeerd. Naast alleen de taal leren, heeft onze leraar ons ook veel geleerd over de Chinese cultuur, waarbij we ook de eetcultuur van China hebben mee gekregen. Vanuit mijn familie eet ik sowieso al veel Aziatisch, maar relatief weinig Chinees. Toen ik leerde over Chinese dumplings was ik erg enthousiast, en ben ik meteen aan de slag gegaan.


Ik heb een basis recept gezien in een video die ik heb gezien tijdens mijn Chinese lessen, maar hier heb ik veel kruiden en sauzen aan toegevoegd. Je kunt aan dumplings veel ingrediënten toevoegen naar keus, aangezien de vulling heel makkelijk aan te passen is, dus je zou ook weer mijn recept als 'basis recept' kunnen zien, en bijvoorbeeld groenten naar keuze toevoegen.


Overigens zijn dumplings een heerlijke snack voor op de borrelplank


Wat je nodig hebt voor Chinese dumplings;

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 20 minuten

Totale tijd: 40 minuten

Portie: 20 dumplings (snack voor 4-5 personen)


Voor het deeg

  • 300 gram bloem

  • 200 ml kokend water

  • Een snufje zout

  • Een theelepel maizena

Voor de vulling

  • 2 stukken kipfilet/ of 1 blok tofu (ong. 400 gram) (voor de vegetarische versie)

  • 1 winterpeen

  • 1/2 lente ui

  • 3 knoflook teentjes (of als je net zoveel van knoflook houdt als ik, 5 knoflook teentjes)

  • 1/2 Chinese kool

  • 2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)

  • 4 eetlepels soja saus

  • 1 eetlepel sesam olie

  • 1 eetlepel chili olie (optioneel)

  • Aromat (of zout), en peper naar smaak

Voor de saus

  • 100 ml chili saus

  • 80 ml soya saus

  • 2 eetlepels sesam olie

  • 1 eetlepel mirin

  • 1 eetlepel chili olie

  • sesam zaadjes naar wens

  • chili vlokken naar wens

  • 2/3 knoflook teentjes

  • 3 knijpjes honing

  • Aromat (of zout), en peper naar smaak


Instructies:

  1. Om het deeg te maken, doe je alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom. Kook het water en voeg toe aan de kom. Mix eerst met chopsticks (of ander bestek) alles door elkaar, door het kokende water kun je pas na 1-2 minuten met je handen kneden. Kneed het deeg minstens 5 minuten. Is het deeg te plakkerig? voeg dan extra bloem toe. Is het deeg te droog? voeg dan extra water doe. Tip: Kneed het deeg of een vlakke oppervlakte, en strooi wat maïzena over het oppervlak.

  2. Het deeg hoeft niet te rijzen, dus je kunt het deeg meteen in kleine rondjes rollen met een deegroller. Pak een balletje deeg van ongeveer 15 gram en rol het uit tot een mooie cirkel.

  3. Om de vulling te maken doe je alle ingrediënten voor de vulling door een mixer, heel simpel :)

  4. Leg ongeveer 1 theelepeltje vulling in 1 cirkel deeg. Vouw de dumpling naar wens en gebruik water als lijm om de randjes van de dumpling dicht te maken. Mocht je niet weten hoe je dumplings kan vouwen, op het internet staan duizenden voorbeelden :) Zie de foto hieronder van hoe het er nu ongeveer uit moet zien.


5. Warm je pan op met een flinke scheut olie en laat de olie 1-2 minuten warm worden op middelhoog vuur.

6. Gooi de dumplings in de pan op hun vlakke kant, zo krijg je een mooi, knapperig stukje deeg. Bak de dumplings 2-4 minuten op middelhoog vuur (tot dat er een bruin tintje aan de onderkant te zien is).

7. Zodra de dumplings beginnen te kleuren, voeg een scheut water in de pan (ongeveer 5 eetlepels) en dek de pan af met een deksel (Belangrijk, want als je geen deksel gebruikt, kunnen de dumplings niet stomen, en blijft het deeg aan de bovenkant rauw)

8. De dumplings zijn klaar zodra al het water verdampt is (ong 3 minuten)

9. En last but not least, de saus. Opnieuw hoef je voor de saus alleen alle ingrediënten samen te voegen. Mocht je niet te moeilijk willen doen, kan je ook gewoon chili saus bij de dumplings eten, dit is ook heerlijk!

10. And you're done, geniet van je heerlijke dumplings en laat vooral iedereen even proeven :)


PS: Mocht je vragen hebben over dit recept, of is er iets niet duidelijk, laat het me dan weten. Als je dit recept gaat maken, zou ik het super leuk vinden als je mij een foto stuurt van het eind resultaat :)


Xoxo,

Lil


Comments


IMG_6848_edited.jpg
White%20abstract%20background%2C%20wallp
Hi! Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Jill, ook wel Lil genoemd. Je bevindt je op mijn persoonlijke lifestyle blog over reizen, eten en drinken, en verzorging van jezelf.

Welcome!

Have Faith,

Subscribe

Bedankt voor de inzending!

  • Black Pinterest Icon
  • Facebook
  • Instagram

Andere blogs...

bottom of page