top of page
Jilldaymai

Hoe je motivatie kan opbrengen om thuis te sporten


Thuis sporten kan een challenge zijn. We zitten bovendien al weer een paar maanden zonder onze sporten, en zonder de gyms waar we gewoon lekker ons stoom kunnen afblazen. Zelf probeer ik 5x per week te sporten, maar soms wordt dit 4x per week in combinatie met werk, school, en andere hobby's. Ik vind het zelf soms ook lastig om te beginnen met sporten, maar als ik eenmaal ben begonnen kan ik lang doorgaan, en ben ik erg tevreden als ik klaar ben. In deze blogpost deel ik 6 persoonlijke tips die thuis sporten makkelijker maken, en hopelijk helpt dit jullie om ook wat vaker te gaan sporten vanuit huis.



1. Leg je telefoon weg


Als ik aan het sporten ben leg ik graag mijn telefoon in een andere kamer. Zodra ik dit niet doe, raak ik snel afgeleid na een oefening om bijvoorbeeld even rust te nemen, wat al snel na een paar minuten na elke oefening gaat. Hierdoor duurt het veel langer voordat je klaar bent met sporten en ben je minder effectief aan het sporten door alle pauzes die je neemt. Probeer dus je telefoon weg te leggen, en eventueel na elke ronde 3 minuten pauze te nemen waar je even op je telefoon kan zitten.


2. Plan je workouts in


Probeer in het begin van de week voor jezelf in te plannen wanneer je gaan sporten, en eventueel ook hoe laat. Als je bijvoorbeeld 4x wilt sporten, maar je plant niet in op welke dagen je wilt gaat sporten, stel je het snel uit, waardoor je snel dagen te kort komt. Zelf probeer ik zoveel mogelijk doordeweeks in te plannen, zodat weekend ook echt als 'even vrij' voelt, maar vaak wordt zondag tóch een sport dag!


3. Varieer je trainingen


Een van de belangrijkste tips van deze blogpost is om je trainingen te variëren. Zo kan je bijvoorbeeld een training doen gefocust op je armen, benen, core, bovenlichaam, maar je kan bijvoorbeeld ook 1x in de week hardlopen of kiezen voor Yoga/pilates. Zo kan je dus met de voorbeelden die ik heb genoemd al 6x sporten in de week, waarbij je elke dag een andere training doet en dus je hele lichaam traint. Zodra je elke dag hetzelfde traint, wordt het snel saai en bovendien weet je op een gegeven moment niet meer hoe je je trainingen kunt vernieuwen. Tenslotte, werkt het voor mij super goed om 1x per week een 'easy training' of yoga sessie in te plannen, aangezien er altijd wel 1 dag in de week is waar je even wat minder energie hebt dan normaal, of je later kan beginnen met sporten, waardoor even 'easy' maar wel iets doen, erg fijn kan zijn.


4. Kies een workout die je leuk vindt


Probeer je workouts te focussen op spiergroepen die je graag wilt trainen. Als je je hele lichaam wilt trainen, kan je een voorbeeld nemen uit de spiergroepen die ik in de vorige tip heb opgenoemd, maar als je bijvoorbeeld alleen je core en je onderlichaam wilt trainen, probeer dan een schema te maken waar je (bijvoorbeeld) 2x je core traint, en 2x je onderlichaam traint. Als je het zelf moeilijk vind om een training in elkaar te zetten, kan je video's op YouTube bekijken, of mijn blog in de gaten houden voor inspiratie ;).


5. Probeer in de sfeer te komen


Het is belangrijk om in de sfeer te komen om te gaan sporten, dit kan je doen door gewoon lekker je sport outfit aan te doen, zoals je dat in de sportschool ook zou doen. Ik merk bij mijzelf dat dit echt helpt om meer motivatie te kweken om ook echt te beginnen. Naast de sportoutfit aantrekken, raad ik ook aan om een 'sporthoekje' te creëren thuis. Als je een vast plekje creëert om te sporten, is het ook makkelijker om werkelijk te beginnen en kan je makkelijker sporten. Als je in huis echt geen ruimte hebt om een plekje te creëren, probeer dan wat vaker buiten te sporten en bijvoorbeeld een keer per week standaard in de tuin te sporten, of op een veldje dicht bij.


6. Spreek met jezelf af hoelang je wilt sporten


Het is handig om met jezelf af te spreken dat je bijvoorbeeld 30 minuten, of 45-60 minuten wilt gaan sporten. Waarom? omdat als je aan het sporten bent en na 20 minuten ben je bekaf, is het makkelijk om te zeggen 'Ik heb hard genoeg gewerkt, het is wel weer genoeg voor vandaag'. Als je dus al weet ik ga 30 minuten aan de slag, is het ook makkelijker om dan tegen jezelf te zeggen 'nee, ik ga nog 10 minuten door', al is dit dan rustiger of yoga bijvoorbeeld, alles is goed.


Last but not least, dit is geen tip maar wel belangrijk om genoemd te hebben. Maak je geen zorgen als je geen materiaal hebt! Zonder materiaal kan je enorm veel workouts doen! nogmaals als je geen inspiratie hebt, zoek dat op YouTube 'workout zonder materiaal' of 'workouts from home', vaak zijn deze workouts gebaseerd op het feit dat een gemiddeld persoon geen gewichten en kettlebelts thuis hebben liggen. Zelf raadt ik wel aan om een yoga matje te kopen, maar ook dit is geen must. Naast een yoga matje hebt zelf ook resistance bands, en ik ben grote fan hiervan! Je kan zoveel doen met resistance bands waardoor het sporten weer wat leuker wordt. Deze 2 attributen kan je beide voor weinig geld kopen op het internet en normaal gesproken bij de Decathlon.


Ik hoop dat jullie wat inspiratie kunnen putten uit deze blogpost en snel sporten weer oppakken, al zitten we allemaal thuis.


Xoxo,

Lil

2 Comments


Anouk Oostenbrink
Anouk Oostenbrink
Mar 06, 2021

Ahhh ik zit atm in mn sportkleding motivatie te kweken om te beginnen, vandaar dat ik deze post erbij pakte! let’s go!💪🏼💪🏼

Like

Emy Veerbeek
Emy Veerbeek
Feb 26, 2021

Super leuk! Dit had ik echt even nodig 😋💪🏼🥰. Liefs Emy

Like
IMG_6848_edited.jpg
White%20abstract%20background%2C%20wallp
Hi! Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Jill, ook wel Lil genoemd. Je bevindt je op mijn persoonlijke lifestyle blog over reizen, eten en drinken, en verzorging van jezelf.

Welcome!

Have Faith,

Subscribe

Bedankt voor de inzending!

  • Black Pinterest Icon
  • Facebook
  • Instagram

Andere blogs...

bottom of page