top of page
Jilldaymai

Wat je nodig hebt om een Bullet Journal te starten

Bullet journallen is al jaren lang een standaard routine in mijn leven. Ik doe het al 5 jaar, en ik kan ook absoluut niet zonder. Door middel van mijn bullet journal ben ik georganiseerd, vergeet ik nooit belangrijke afspraken, kan ik mijn creativiteit in iets kwijt maar vooral: voelt mijn hoofd lekker leeg. Vind jij plannen en organiseren moeilijk en denk je dat je dit beter zou kunnen? dan is het beginnen van een bullet journal wellicht wel iets voor jou. Btw, je hoeft niet specifiek super creatief te zijn om een bullet journal te starten, misschien na de foto's van mijn bullet journal gezien te hebben zou je denken van wel, maar je kan ook minimalistisch journallen, dit past alleen niet zo goed bij mij, maar hé, smaken verschillen!


Om te beginnen ga ik jullie uitleggen wat een bullet journal precies is. Dagelijks vragen mensen naar mijn bullet journal en veel mensen kennen het concept toch nog niet, al wordt het steeds meer trendy. Voor mij betekent bullet journallen het maken van je eigen agenda waarbij je alles kan aanpassen naar wens. Een bullet journal is niet alleen een agenda, maar ook een persoonlijk logboek. Je kan er alles van maken wat je wilt, van planner naar dagboek, wishlists, bucketlist, adressenboek, fotoboek et cetera. Al met al dient een bullet journal voor een plek waarin je je afspraken en leuke herrineringen in terug kan vinden. Hieronder kan je een aantal fotos vinden van mijn eigen bullet journals.


Dus, wat heb je nodig om een bullet journal te starten?

  • Een dotted notebook A5 of A4

  • Uitgeprinte plaatjes

  • Foto's

  • Brush stiften

  • Fineliners / Brush pennen

  • Liniaal

  • Washi tapes

Zonder dit materiaal kan ik persoonlijk niet goed bullet journallen, maar dit verschilt uiteraard per persoon. Je kan bijvoorbeeld met een dotted notebook en een aantal pennen al heel ver komen, als je het minimalistisch wilt aanpakken. Ik vind het leuk om qua creativiteit los te gaan en dus gebruik ik vaak plaatjes van het internet en persoonlijke foto's, maar nogmaals, dit is helemaal aan jou!


1. Dotted Notebook A5 of A4

Een musthave om te beginnen met bullet journallen is uiteraard een bullet journal. Op het internet kan je veel soorten bullet journals vinden. Het is belangrijk dat je er een koopt waar specifiek bij staat dat het een 'dotted notebook/schrift' is, aangezien je geen bullet journal met lijntjes wilt. De 'dots' (stippen) zijn belangrijk voor een bullet journal, aangezien je hiermee lijnen gaat verbinden. De standaard maat voor een bullet journal is A5, zo groot als een gemiddelde agenda. Toch heb ik voorkeur aan een A4 bullet journal, aangezien ik te veel moet opschrijven en plannen, en dus een A5 gewoon te klein is voor mij. Als beginnende journaller raad ik je zeker aan om met een A5 te beginnen, aangezien je best even moet inkomen (zelf heb ik 2 jaar in A5 formaat gewerkt, en nu begin ik aan mijn 3e jaar in een A4 formaat). In de volgende post zal ik mijn top 5 bullet journal boekjes aan jullie aanraden, zodat je makkelijker een keuze kunt maken.


2. Uitgeprinte plaatjes

Op bijna elke pagina in mijn bullet journal kan je uitgeprinte plaatjes vinden. Ik maak maandelijks een Word document met verschillende plaatjes die ik opzoek op het internet (We heart it, Pinterest) . Dit zijn simpele plaatjes zoals 1-kleurige achtergronden, maar ook drukke plaatjes zoals hier op de foto. Ook print ik vaak teksten uit, vaak motiverende teksten. Je zou eventueel ook alles kunnen schrijven, maar je hebt nu wel eens dat je niet zo veel tijd hebt, en dan is een geprint plaatje toch véél sneller en makkelijker.



3. Foto's

Naast geprinte plaatjes gebruik ik vaak persoonlijke foto's, ik gebruik soms polaroid foto's, maar ook vaak normale foto's. Je kan tegenwoordig voor een redelijke prijs online plaatjes printen of ga bijvoorbeeld naar de Hema of de Kruidvat.









4. Brush stiften

Als ik wat meer tijd heb om aan mijn Bullet journal te werken, dan gebruik ik vaak Brush stiften (de stiften op het plaatje worden 'pennen' genoemd, maar het zijn echt stiften). Met brush stiften kan je woorden schrijven met een effect, dit wordt ook wel kaligrafie genoemd, en kan wanneer je er mee begint, best lastig zijn. Om goed te worden in kaligrafie moet je echt oefenen, oefenen en nog meer oefenen. De brush stiften op de foto zijn in veel boekhandels in Nederland te koop, en je kan ze ook op Bol.com aanschaffen. Het merk van deze stiften is Ecoline en je kan veel verschillende kleurtjes aanschaffen, individueel, of in een pakketje van 5-30 stuks. Hieronder zie je een voorbeeld van een aantal teksten die ik heb gemaakt met brush stiften en later zal ik een blog post publiceren met tips en tricks over kaligrafie.









Voorbeelden van wat je met brush pennen/stiften kan creëren.




5. Fine liners/ Brush pennen

Naast een simpele blauwe of zwarte pen, zijn pennen in verschillende kleurtjes belangrijk om je Bullet journal een succes te maken. Je kan gewoon simpele fineliners kopen, maar je zou ook brush pennen kunnen kopen. Hier op de foto zie je de pennen van Pentel, dit zijn mijn persoonlijke favorieten. met deze pennen kan je namelijk normaal schrijven, maar ook met effect, dit komt omdat het officieel brush pennen zijn. Pennen worden brush pennen genoemd, als je de tip van de pen kunt bewegen. Bij fineliners is dit bijvoorbeeld niet het geval, hierbij is de tip van de pen hard, en kan je dus niet met effect schrijven. Online kan je veel verschillende soorten brush pennen aanschaffen, alleen moet je rekening houden met het feit dat brush pennen duurder zijn dan normale pennen in kleurtjes zoals bijvoorbeeld fineliners.


6. Liniaal

Of je nu een creatieve of een minimalistische Bullet journal wilt beginnen, een liniaal is een musthave om te starten! Je hebt dit vooral nodig om rechte lijnen te trekken voor vakjes die je veel nodig gaat hebben in de Bullet journal. Zo creëer je een overzichtelijk beeld, wat voor mij wel echt belangrijk is. Overigens is een liniaal zo goedkoop, dus het kan geen kwaad, wellicht heb je er al eentje thuis liggen. Als je begint met een A5 Bullet journal, raad ik je aan om een kleine liniaal te gebruiken van ongeveer 10-20 cm, en als je een A4 Bullet journal gaat beginnen, raad ik je aan om een liniaal van 30 cm te gebruiken, aangezien je langere lijnen gaat trekken, dus dat is wel zo handig!



7. Washi Tapes

Last but not least, washi Tapes!! Ik heb wel een hele Ikea lade vol liggen met washi tapes. Voor elk kleuren schema heb ik zeker 5-10 stuks liggen, zodat ik altijd genoeg keuze hebt. Washi tapes dienen uiteraard om bijvoorbeeld plaatjes of foto's mee op te plakken, maar ook voor decoratie. Vaak plak ik Washi tapes waar ik plek over heb, zodat de pagina beter bij elkaar komt, en zodat je zo min mogelijk lege plekken over hebt in je Bullet journal. Maar nogmaals, voor een minimalistische Bullet journal is ook dit geen must. De washi tapes op deze foto komen voornamelijk van Aliexpress. Je hebt in Nederland ook een aantal webshops die washi tapes verkopen, maar ik vind die vaak minder leuk en op Aliexpress is meer keuze. De enige winkel waar ik regelmatig washi tapes koop, is bij de Hema, aangezien zij met leuke designs uitkomen ongeveer elke maand, én deze niet al te duur zijn.


Zo, nu weet je een beetje wat voor producten ik belangrijk vind om goed te kunnen bullet journallen. Houd dit blog in de gaten voor meer tips over specifieke producten die ik aanraad en als je persoonlijke vragen hebt kan je mij altijd een e-mailtje sturen op info@thelilthings.nl


XoXo,

Lil


1 Comment


Anouk Oostenbrink
Anouk Oostenbrink
Mar 07, 2021

Zo leuk!!

Like
IMG_6848_edited.jpg
White%20abstract%20background%2C%20wallp
Hi! Wat leuk dat je een kijkje neemt op mijn website. Ik ben Jill, ook wel Lil genoemd. Je bevindt je op mijn persoonlijke lifestyle blog over reizen, eten en drinken, en verzorging van jezelf.

Welcome!

Have Faith,

Subscribe

Bedankt voor de inzending!

  • Black Pinterest Icon
  • Facebook
  • Instagram

Andere blogs...

bottom of page